Wednesday, March 20, 2019

Sista dagen i Rom


Hejsan! Denna soliga dag började tidigt med en timmes restid till Vatikanmuseet. Utanför muren lyssnade vi på många intressanta redovisningar (som våra klasskamrater gjort) om allt från pasta till genusperspektiv i tidningar. Efter redovisningarna gick vi in på museet. Om du någon gång har varit på Naturhistoriska museet i Stockholm, så kan vi berätta att det är väldigt litet i jämförelse med Vatikanmuseet. Byggnadens inre väggar och tak var täckta med fantastiska målningar och skulpturer som är skapade av bland annat konstnärerna Rafael och Michelangelo. Ibland visste man inte om det var museets utställningsobjekt som imponerade mest eller om det var själva museets interiör. Otroligt vacker byggnad! Såklart gick vi också in i Sixtinska kapellet, det var häftigt men stökiga besökare stal lite av showen.

Väl utanför Vatikanstatens murar åt vi en snabb lunch och samlades för att sedan gå till Peterskyrkan.


Peterskyrkan var imponerande och riktigt stor. Det är in fact världens största kyrka. Vi samlandes på torget framför kyrkan och lyssnade på redovisningar om Påven och Vatikanstaten. Vatikanstaten är världens minsta land och ligger i mitt i centrala Rom. Landet har ca tusen invånare vara femhundra är medborgare. Invånarna betalar ingen skatt eftersom intäkterna från Vatikanmuseet mycket väl räcker för att kunna finansiera landet. Vatikanstaten är ingen "demokrati" utan alla lyder under Påvens ord, därefter lyssnar man på Italienska lagar och regler. Det var gratis att gå in Peterskyrkan men kön sträckte sig runt hela Petersplatsen och ingen av oss hade ork att stå i den. Efter det splittrades vi och några av oss åt gelato och strosade runt Vatikanstaten.

Efter några timmars fritid samlades klassen vid hotellets lobby för att bege oss till Trastevere för att äta middag. Trastevere är Roms gamla arbetarkvarter och har varit det sedan antiken. Man kan beskriva området som miljön i Lady & Lufsen filmen. Våra lärare pratade lite om Trasteveres historia och vi fick sedan lyssna på två redovisningar om den Italienska maffian. Efter det fick vi egentid till att äta middag och alla hamnade på olika små mysiga tavernor. Vi strosade sedan från Trastevere till Piazza Venezia och tog oss hem till hotellet på olika sätt. För att summera dagen skulle vi säga att den var händelserik och väldigt mysig. Våran sista kväll i Rom avslutades på ett fint sätt och vi är väldigt tacksamma för att den här resan var möjlig. Tack till våra lärare som följde med, tack till Lena Åkerman för ditt engagemang - utan dig så hade det här inte varit möjligt, och sist men inte minst tack till klassen, för att vi kämpat så hårt och äntligen tagit oss hit!

"Vi äter handgjord pasta på en Italiensk taverna i de gamla arbetarkvarteren. Det hänger tvätt mellan husen över oss och gatubelysningen består utav tända lyktor. I bakgrunden hörs pianomusik och ett mjukt sorl av röster. Rom är som en dröm." - Poesi av Andréa Westergren

No comments:

Post a Comment

Sista dagen i Rom

Hejsan! Denna soliga dag började tidigt med en timmes restid till Vatikanmuseet. Utanför muren lyssnade vi på många intressanta redovisnin...